Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Contrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random text. It has roots in a piece of classical Latin literature from 45 BC, making it over 2000 years old.

İLETİŞİM

EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİ NE KADAR ÇEVRE DOSTUDUR?

EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİ NE KADAR ÇEVRE DOSTUDUR?
  • ,

EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİ NE KADAR ÇEVRE DOSTUDUR?

EVDEN ÇALIŞMA SİSTEMİ ÇEVRE DOSTU MU?

Hayatımıza COVID-19 un girmesiyle beraber bir çoğumuz o imrenerek baktığımız evden çalışma sistemine geçmiş bulunduk. İnternette birçok mecrada; evden çalışmanın avantajları ve dezavantajları, evden çalışmada verimli olabilmek konulu birçok başlık mevcut.

Lakin bakalım evden çalışmak çevre dostu mu? Ya da ne kadar çevre dostu?

Bu konuyu; çevresel değişkenler; atık miktarındaki durum, hava kalitesi ve gürültü kirliliği olarak üç konu başlığında incelememiz gerekmektedir.

Hepimiz evlerimizde yemeğimizi kendimiz yapmaya başladık, bu durumda dışarıdan yemek söylemiyoruz ve tek kullanımlık ambalajları atık olarak oluşturmuyoruz. Ayrıca yiyecek ve içeceklerimizi ev ortamında cam, porselen, termos gibi malzemeler içinde servis ettiğimiz için ofislerdeki pet şişeler veya plastik bardak atıklarının da önüne geçmiş oluyoruz. Görünen o ki kişi başına düşen atık miktarımızda azalma olması kuvvetle muhtemel.

Hava kalitesi dediğimizde bakmamız gereken; karbon salınım miktarımızdır. Bir kişinin karbon ayak izi geri dönüşümü fiilen destekleyip desteklememesinden tutunda, ulaşımının nasıl ve ne şekilde sağladığından, sosyal hayatındaki tercihlerinden, yeme alışkanlıklarına varıncaya kadar çok geniş skaladaki seçimleri baz alınarak hesaplanır.

Bir örnek üzerinden COVID öncesi ve COVID dönemi olarak bir değerlendirme yapalım. Her iki koşulda da genel (değişmez) özellikleri; teknolojiyi yakından takip ederek, son trendleri edinen, son moda olarak giyinmeyi seven, kırmızı ve beyaz et tüketen, sosyal hayatta aktif ve geri dönüşüme fiilen katılan bu kişimiz olsun.

COVID19 öncesi; Bu kişi yılda ortalama işine gidiş geliş mesafesinin 1800 km olduğunu ve bu kişinin Renault Clio Campus 1.2 benzinli 5 vites aracıyla ulaşımını sağladığını baz alırsak, yılda ortalama 2,5 ton CO2 salınımı sadece işe gidiş-gelişi için sağlıyor olacak. Bu kişi evde tek başına yaşayan ve ısınmasını elektrikten sağladığını ve yıllık ortalama 2000 TL elektrik faturası ödediğini ve ülke içi kısa mesafe ve Avrupa bazlı yıllık ortalama 10 defa iş seyahati yaptığını varsayalım, COVID öncesi yıllık ortalama 17 ton CO2 salıyor idi.

COVID-19 dönemi; Bu kişi işe geliş gidişi ve iş seyahatleri için CO2 salınımı yapmıyor, atık miktarında azalma sağladığı için bu adımdan da CO2 salınımını düşürmüş oluyor ve ek olarak sosyal aktivitesinin sosyal mesafeyi korumak adına azaldığını da göz önünde bulundurursak ve COVID 19 dönemi evden çalışma uygulamasının bir yıllık olduğu düşünülürse bu kişi yıllık ortalama CO2 salınımı 5,5 tona düşüyor. Arada 12,5 tonluk bir CO2 salınım farkı oluşmuş oluyor. Kaldı ki ofislerde olmadığımız için kullandığımız enerji ve ısınma faktörünü hesaba katmadık.

Sonuç olarak Bir kişi evden çalışarak ortalama; %73 daha az CO2 salmış oluyor. Bunun bir de dünya çapındaki oranını düşünsenize sadece evden çalışmayla ne kadar büyük bir katlı sağlamış oluyorsunuz.

Bonus; psikolojik rahatsızlıklar gibi canlılarda sinir ve strese neden olan gürültü kirliliğinden de kurtulmuş oluyoruz.

Görünen o ki evlerden çalışmak oldukça çevreci bir çözüm.

                                                                                                                                                                   AŞKIN KELLECİOĞLU

Kaynaklar:

http://www.karbonayakizi.com/calculator/calculator.aspx


Etiketler :
Paylaş :