FİL DIŞKISININ KAĞIT ÜRETİM YOLCULUĞU
Atık dönüşümünün her türlüsü güzeldir, ama bu tarz ekolojik dönüşümlere ben ekstra bayılıyorum. Bana fil pisliğini dönüştürelim deseler, benim aklıma direk organik gübre yapmak gelirdi. (itiraf et sende ilk gübre derdin.) Birazdan aktaracaklarım, gerçekten ekstra bir zeka ürünü.
Hepimizin bildiği üzere aslında kağıdın hammaddesi selülozdur ve klasik kağıt üretiminde; endüstriyel ağaçlandırma yaparak yada kullanılmış kağıtları geri dönüştürerek kağıt üretimini sağlıyoruz. Aslında baktığınızda endüstriyel ağaçlandırmada da ağaçların kesilmesi, “ağaç kesilen/kesilebilen bir kaynaktır.” algısını bilinç altına yerleştirdiğini ve bunun doğal bir eylemmiş gibi başta çocuklara ve bizlere işlenmesini doğru bulmuyorum. Hakeza doğal kaynakların azalmasına ve enerji maliyetine yol açtığını da biliyoruz.
O yüzden çevre kirliliğini azaltıcı, doğal kaynakları koruyan geri dönüşüm, özellikle de ekolojik geri dönüşümlerin sürdürülebilir olması durumunda her yerde uygulanması gerektiğini düşünüyor. Bu tarz projeleri heyecanla canı gönülden destekliyorum. Kafamda bu tarz ekolojik dönüşüm birkaç tane daha var, ilerleyen günlerde sizlerde bunları da paylaşacağım. Uygulanabilir birkaç tanesinin ülkemizde de olmasını umut ediyorum.
Haydi bu heyecanlı yolculuğun aşamalarını öğrenelim.
Filler biyolojik yapıları gereği yedikleri bitkinin %60 ını dışkılıyorlar. Bu dışkıları toplanıyor ve sudan geçirip, kaynatılıyor, dövüyor ve kurutuluyor, böylece aslında hem sterilizasyon sağlanmış hem de dışkıdaki lifli bölümü ayırılmış oluyor.
Yıkanmış ve kurutulmuş fil dışkısı, topaklanma olmaması adına parçalar halinde bir eziciye gönderiliyor ve burada ezilen lifler bulamaç haline getiriliyor. Bulamaç haline gelen lifler bir karıştırıcıya alınıyor ve bulamacın %3 ü kadar katı eklemesi yapılıyor. (beyazlatıcı, biraz kağıt parçaları ve odun talaşı) 1 saat bu karıştırıcı da kalan fil dışkısı artık ıslak bir hamur halinde geliyor. Görünümü de beyaz bir hamur şeklinde.
Bu hamur fabrikada bantlar üzerinden ıslak prese doğru ilerlerken, %1 oranında sulanıyor, ve bir süre sonra titreşimli banda geçerek sularından arındırılıyor.
Artık ıslak prese gelen hamur burada %50 oranında suyundan arındırılıyor. Kağıt presi haline 45 °C de kurutuluyor, tabaka ütüleniyor ve makaralara sarılarak yolculuğun sonuna kesme makinesine iletiliyor.
Tatatata fil dışkısından kağıt üretilmiş oluyor. Harika bir serüven. Ayrıca belirtmek isterim ki araştırmalarım dahilinde herhangi bir koku problemi de yaşanmıyormuş. Bir gün bu kağıtlardan benim de olsun isterim. Ya sen?
Fil pisliğinden kağıt üretim süreci el işçiliğiyle yapan köylülerde varmış, bununla ilgili bir haberde sizler için sitemizin haberler bölümünde paylaşmış olacağım.
Bonus: Fil dışkısı aynı zamanda inşaat malzemesi ve sinek kovucu olarak da kullanıyormuş.
Canlılara zarar vermeyecek şekilde bu tarz ekolojik dönüşümlerin çoğaltılması dileğiyle, bir sonraki yazıda görüşürüz.
AŞKIN KELLECİOĞLU